Mensur

Porović

Mensur Porović pred sarajevskom publikom s izložbom "Nit"

Izložbom slika pod nazivom "Nit" sarajevskoj se publici večeras u Galeriji "Roman Petrović" predstavio dugogodišnji član Udruženja likovnih umjetnika BiH, akademski slikar i direktor Škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu Mensur Porović.

Porović je na ovoj 9. samostalnoj izložbi predstavo oko 150 minijatura i malih formata, izabranih među 250 do 300 spremnih radova, rađenih u različitim tehnikama - crteži, slike, te kombinirane i lavirane tehnike.
 
"Volim minijaturu i u zadnje vrijem sam više posvećen tom formatu, uz one velike koje sam nedavno izložio. Pokušao sam tu svoju unutrašnju energiju predstaviti na jako izazovan format - mali. Lako je kada staneš ispred platna veličine metar i po sa dva, ali je ovdje riječ o formatu deset s dvadeset centimetara, te je mnogo teže reći sve to što imaš na tako malom prostoru", istakao je autor za Fenu.
 
Naglašava da se bavi apstraktnim ekspresionizmom te da inspiraciju nalazi u svemu što nas okružuje.
 
"Izložbi sam dao naziv "Nit" jer je to ono što povezuje sve, a i ja želim da povezujem - sebe s umjetnošću, sliku s gledaocem, sebe s publikom. Ta nit je provučena svugdje među nama, sve sadrži nit", kazao je on.
 
Predgovor za katalog izložbe napisala je historičarka umjetnosti Amra Patković koja je večeras i otvorila izložbu, uz predsjednika ULUBiH-a Admira Mujkića.

(24sata.info)