Mensur

Porović

7. Bijenale „Umjetnost minijature BiH“

Sinoć je u BKC-u Tuzla svečano otvoreno 7. Bijenale „Umjetnost minijature BiH“ i proglašeni su pobjednici kojima su uručene nagrade.

Bosanski kulturni centar Tuzla organizator je i producent 7. Bijenala “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine”, manifestacije kojom se već tradicionalno promoviše minijatura kao značajan segment likovne umjetnosti.

Cilj je ovom manifestacijom sačuvati minijaturu i na taj način podsjetiti na njen značaj u likovnom stvaralaštvu BiH, pa i šire.

Ovogodišnje Bijenale “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” predstavlja autore iz različitih dijelova svijeta, a predstavlja se 184 autora sa 475 radova.

Nagrada za crtež pripala je Mensuru Poroviću iz Sarajeva, za slikarstvo Mileni Šabić iz Gračanice i za grafiku Ivani Čavar iz Širokog Brijega. Nagradu ˝Aleksandar Aco Adamović˝ ponijeo je Karl Heinz Heming iz Mochengladbacha (Njemačka), koji je više puta učestvovao na Bijenalu. Svi dobitnici nagrada, pored diplome, u narednom periodu imat će priliku u organizaciji BKC-a Tuzla napraviti svoju samostalnu izložbu..

Žiri za dodjelu ovih prestižnih nagrada sačinjavali su: Akademik Enver Mandžić, profesorica Marina Trogrlić, Snježana Vlatković, akademski grafičar i umjetnik, Drago Handanović, akademski slikar i Senaid Buljubašić, akademski slikar.