Mensur

Porović

Samostalna izložba slika 'Dođi' Mensura Porovića u Hanikahu

IMG 2235

Velika samostalna izložba slika 'Dođi' je otvorena 31. jula u prostoru Gazi Husrev-begovog Hanikaha u Sarajevu.

Kako kaže umjetnik i direktor Srednje škole primijenjenih umjetnosti, postavka Dođi sačinjena je od slika velikog i srednjeg formata, ali i minijatura za koje je i nagrađivan i ovo je ujedno 16. samostalna izložba umjetnika koji je u dugogodišnjem radu učestvovao u mnoštvu kolektivnih izdanja kao član Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH).

"Neki od radova koji će biti izloženi nastali su u periodu prošle i ove godine i u ovaj divni prostor postavit ću pod simboličkim nazivom Dođi. Inspiracija mi je došla čitajući Mesneviju, jedno od najljepših djela Dželaludina Rumija. Dođi je jedna od najvećih krilatica ili riječi koje je Rumi govorio 'Dođi, dođi, ko god da si. Dođi, svrati, čak i ako si neznabožac, i klanjaš se kipovima ili vatri. Svejedno je što si stotinu puta pogazio riječ, okusio poraz, pa ti srce ognjem beznađa plamti. Ovo je karavana nade, ona očaju ne vodi. Dođi, dođi, opet dođi'.

Simbolika je pozvati posjetioce da dođu i vide izložbu koja svojom duhovnošću i naginje na derviše, a i nalazi se u Hanikahu. Tako da vas ja pozivam da vidite i osjetite tu ljubav i likovnost koju sam prikazao kroz svoja slikarska djela", poručuje umjetnik.

 

Velika postavka u istom prostoru, koja je postavljena prije dvije godine, privukla je veliku pažnju Sarajlija, ali i brojnih turista, pa kaže Porović, to mu je bila dodatna motivacija da izlaže i ovo ljeto.

"Veliki je broj turista u gradu i svi će proći Baščaršijom, tako da očekujem da moje Dođi pogledaju ljudi iz raznih krajeva svijeta", dodaje Porović