Mensur

Porović

U BKC-u otvorena izložba Mensura Porovića: “Moja priča“ pred sarajevskom publikom

 

moija-prica-1

"Moja priča“, petnaesta samostalna izložba Mensura Porovića, otvorena je sinoć u Galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu. Riječ je o izložbi koja je retrospektiva Porovićevog slikarskog opusa iz posljednjih petnaest godina djelovanja.

- Veoma mi je drago da sam imao priliku radove, koji su nastajali posljednjih 15 godina, objediniti u jednu cjelinu te ih predstaviti u okviru “Moje priče“. Čak je i meni samom bilo zanimljivo vidjeti kako se taj ciklus slika razvijao do danas – istakao je Porović.

Predstavljeno je 76 radova, slike od velikog formata do minijatura u tehnikama ulje, akril, crtež… a „Moja priča“ je umjetnikova poslijeratna priča radova. Za Porovićeve radove prije rata Nikola Kovač istakao je da su to „lirski raspjevane slike“, dok su za današnje kritičari, između ostalog, kazali „Njegova slikana platna postaju primjeri apstraktnog kolorističkog ekspresionizma. Njegovo slikarstvo je izraz bogate maštovitosti i istančane filozofije, koja se na platnu pretvara u slikarsku igru, putem koje umjetnik gradi svoje slike. Slikarstvo Mensura Porovića je slikarstvo moćne geste…”

 

U programu otvaranja učestvovali su pjesnici iz trubadursko-poetske grupacije “Planet Poezija” Tamara Čapelj, Dino Porović te Vuk Rodić, a u muzičkom dijelu PGS “Pravo lice”. Izložba će biti otvorena do 29. aprila, a organizirana je u saradnji Javne ustanove Centar za kulturu Kantona Sarajevo i Udruženja umjetnika “Planet Poezija”.

 

(Faktor.ba)