Mensur

Porović

Mensur Porović izlaže u Umjetničkoj galeriji u Švedskoj

1 

Bosanskohercegovački umjetnik Mensur Porović svoje osamnaesto izlaganje upriličijo je u Švedskoj.

Izložba je otvorena 8. septembra u Umjetničkoj galeriji u gradu Hernesand (Härnösand), a moći će se pogledati do 13. oktobra. Švedskoj publici umjetnik, koji je u dugogodišnjem radu učestvovao u mnoštvu kolektivnih izdanja kao član Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), predstavio je  radove iz ciklusa „Dođi“.

- Riječ je o radovima koju je sarajevska publika imala priliku vidjeti prošle godine, a koji su nastali čitajući „Mesneviju“ Dželaludina Rumija. Djela rađena u akril tehnici simboliziraju pokret derviša u njihovom plesu, na izlozbi je predstavljeno četrdeset radova. Naime, zanimljivo je kako je uopće došlo do odlaska u Švedsku. Prošle godine direktorica Galerije imala je priliku vidjeti radove u kući mog brata koji živi u Švedskoj. Dopali su joj se i došla je na ideju da priredim izložbu u ovom gradu na sjeveroistoku Švedske – govori Porović i dodaje kako mu ovo predstavlja veliko zadovoljstvo.

 

Opširnije...

Izložba - Ples derviša Mensura Porovića simbolizira drugo lice svijeta

sl4Sedamnaesta samostalna izložba Mensura Porovića otvorena je sinoć u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Riječ je o postavci nazvanoj Ples derviša sačinjenoj od 60 radova koji su nastajali u posljednje vrijeme, a koja je postavljena u okviru Festivala Sarajevska zima.

 

"Rođen sam na današnji dan na selu, roditelji su me donijeli na svijet, jer je snijeg kažu bio i do metar. Iz tog razloga volim zimu, a i Sarajevsku zimu. To je moje prvo lice gdje sam ja djetinjstvo proveo u Prijepolju i gdje sam mogao doživjeti predivne pejzaže, rijeke i potoke... To se u meni upijalo, da bi s godinama sazrijevalo i da tu priču počinjem izbacivati na platnu. A drugo lice je Sarajevo koje mi je dalo i srednju školu i fakultet i posao i život i sve ostalo...", poručio je Porović, čija izložba je bila izuzetno posjećena.

Postavka Ples derviša bit će otvorena do kraja februara, a s obzirom da je Sarajevska zima ove godine organizirana pod motom Drugo lice svijeta i radovi ovog umjetnika simboliziraju upravo drugo lice svijeta.

 

Opširnije...

Samostalna izložba slika 'Dođi' Mensura Porovića u Hanikahu

IMG 2235

Velika samostalna izložba slika 'Dođi' je otvorena 31. jula u prostoru Gazi Husrev-begovog Hanikaha u Sarajevu.

Kako kaže umjetnik i direktor Srednje škole primijenjenih umjetnosti, postavka Dođi sačinjena je od slika velikog i srednjeg formata, ali i minijatura za koje je i nagrađivan i ovo je ujedno 16. samostalna izložba umjetnika koji je u dugogodišnjem radu učestvovao u mnoštvu kolektivnih izdanja kao član Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH).

"Neki od radova koji će biti izloženi nastali su u periodu prošle i ove godine i u ovaj divni prostor postavit ću pod simboličkim nazivom Dođi. Inspiracija mi je došla čitajući Mesneviju, jedno od najljepših djela Dželaludina Rumija. Dođi je jedna od najvećih krilatica ili riječi koje je Rumi govorio 'Dođi, dođi, ko god da si. Dođi, svrati, čak i ako si neznabožac, i klanjaš se kipovima ili vatri. Svejedno je što si stotinu puta pogazio riječ, okusio poraz, pa ti srce ognjem beznađa plamti. Ovo je karavana nade, ona očaju ne vodi. Dođi, dođi, opet dođi'.

Simbolika je pozvati posjetioce da dođu i vide izložbu koja svojom duhovnošću i naginje na derviše, a i nalazi se u Hanikahu. Tako da vas ja pozivam da vidite i osjetite tu ljubav i likovnost koju sam prikazao kroz svoja slikarska djela", poručuje umjetnik.

 

Opširnije...