Mensur

Porović

Izložba - Ples derviša Mensura Porovića simbolizira drugo lice svijeta

sl4Sedamnaesta samostalna izložba Mensura Porovića otvorena je sinoć u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu.

Riječ je o postavci nazvanoj Ples derviša sačinjenoj od 60 radova koji su nastajali u posljednje vrijeme, a koja je postavljena u okviru Festivala Sarajevska zima.

 

"Rođen sam na današnji dan na selu, roditelji su me donijeli na svijet, jer je snijeg kažu bio i do metar. Iz tog razloga volim zimu, a i Sarajevsku zimu. To je moje prvo lice gdje sam ja djetinjstvo proveo u Prijepolju i gdje sam mogao doživjeti predivne pejzaže, rijeke i potoke... To se u meni upijalo, da bi s godinama sazrijevalo i da tu priču počinjem izbacivati na platnu. A drugo lice je Sarajevo koje mi je dalo i srednju školu i fakultet i posao i život i sve ostalo...", poručio je Porović, čija izložba je bila izuzetno posjećena.

Postavka Ples derviša bit će otvorena do kraja februara, a s obzirom da je Sarajevska zima ove godine organizirana pod motom Drugo lice svijeta i radovi ovog umjetnika simboliziraju upravo drugo lice svijeta.

 

Opširnije...

U BKC-u otvorena izložba Mensura Porovića: “Moja priča“ pred sarajevskom publikom

 

moija-prica-1

"Moja priča“, petnaesta samostalna izložba Mensura Porovića, otvorena je sinoć u Galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu. Riječ je o izložbi koja je retrospektiva Porovićevog slikarskog opusa iz posljednjih petnaest godina djelovanja.

- Veoma mi je drago da sam imao priliku radove, koji su nastajali posljednjih 15 godina, objediniti u jednu cjelinu te ih predstaviti u okviru “Moje priče“. Čak je i meni samom bilo zanimljivo vidjeti kako se taj ciklus slika razvijao do danas – istakao je Porović.

Predstavljeno je 76 radova, slike od velikog formata do minijatura u tehnikama ulje, akril, crtež… a „Moja priča“ je umjetnikova poslijeratna priča radova. Za Porovićeve radove prije rata Nikola Kovač istakao je da su to „lirski raspjevane slike“, dok su za današnje kritičari, između ostalog, kazali „Njegova slikana platna postaju primjeri apstraktnog kolorističkog ekspresionizma. Njegovo slikarstvo je izraz bogate maštovitosti i istančane filozofije, koja se na platnu pretvara u slikarsku igru, putem koje umjetnik gradi svoje slike. Slikarstvo Mensura Porovića je slikarstvo moćne geste…”

Opširnije...

Mensur Porović predstavio izložbu "Tragom sna" u Gazi Husrev-begovom Hanikahu

 

01

 

Velika samostalna izložba umjetnika Mensura Porovića pod nazivom "Tragom sna“ otvorena je 24.7.2015.godine u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu. Umjetnik je predstavio radove koji su nastajali posljednjih pet godina, a novi slikarski ciklus je jednostavni i svježi iskorak u traženju sopstevnog likovnog izraza. Porović temu za gradnju slika pronalazi u podsvijesti koja se oslobađa u snovima, a svako slikarsko djelo govori o neograničenoj raznovrsnosti i neponovljivosti slikarskih rješenja koji su ostvareni bojom.

Opširnije...