Mensur

Porović

Samostalna izložba slika 'Dođi' Mensura Porovića u Hanikahu

IMG 2235

Velika samostalna izložba slika 'Dođi' je otvorena 31. jula u prostoru Gazi Husrev-begovog Hanikaha u Sarajevu.

Kako kaže umjetnik i direktor Srednje škole primijenjenih umjetnosti, postavka Dođi sačinjena je od slika velikog i srednjeg formata, ali i minijatura za koje je i nagrađivan i ovo je ujedno 16. samostalna izložba umjetnika koji je u dugogodišnjem radu učestvovao u mnoštvu kolektivnih izdanja kao član Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH).

"Neki od radova koji će biti izloženi nastali su u periodu prošle i ove godine i u ovaj divni prostor postavit ću pod simboličkim nazivom Dođi. Inspiracija mi je došla čitajući Mesneviju, jedno od najljepših djela Dželaludina Rumija. Dođi je jedna od najvećih krilatica ili riječi koje je Rumi govorio 'Dođi, dođi, ko god da si. Dođi, svrati, čak i ako si neznabožac, i klanjaš se kipovima ili vatri. Svejedno je što si stotinu puta pogazio riječ, okusio poraz, pa ti srce ognjem beznađa plamti. Ovo je karavana nade, ona očaju ne vodi. Dođi, dođi, opet dođi'.

Simbolika je pozvati posjetioce da dođu i vide izložbu koja svojom duhovnošću i naginje na derviše, a i nalazi se u Hanikahu. Tako da vas ja pozivam da vidite i osjetite tu ljubav i likovnost koju sam prikazao kroz svoja slikarska djela", poručuje umjetnik.

 

Opširnije...

U BKC-u otvorena izložba Mensura Porovića: “Moja priča“ pred sarajevskom publikom

 

moija-prica-1

"Moja priča“, petnaesta samostalna izložba Mensura Porovića, otvorena je sinoć u Galerijskom prostoru Bosanskog kulturnog centra u Sarajevu. Riječ je o izložbi koja je retrospektiva Porovićevog slikarskog opusa iz posljednjih petnaest godina djelovanja.

- Veoma mi je drago da sam imao priliku radove, koji su nastajali posljednjih 15 godina, objediniti u jednu cjelinu te ih predstaviti u okviru “Moje priče“. Čak je i meni samom bilo zanimljivo vidjeti kako se taj ciklus slika razvijao do danas – istakao je Porović.

Predstavljeno je 76 radova, slike od velikog formata do minijatura u tehnikama ulje, akril, crtež… a „Moja priča“ je umjetnikova poslijeratna priča radova. Za Porovićeve radove prije rata Nikola Kovač istakao je da su to „lirski raspjevane slike“, dok su za današnje kritičari, između ostalog, kazali „Njegova slikana platna postaju primjeri apstraktnog kolorističkog ekspresionizma. Njegovo slikarstvo je izraz bogate maštovitosti i istančane filozofije, koja se na platnu pretvara u slikarsku igru, putem koje umjetnik gradi svoje slike. Slikarstvo Mensura Porovića je slikarstvo moćne geste…”

Opširnije...

Mensur Porović predstavio izložbu "Tragom sna" u Gazi Husrev-begovom Hanikahu

 

01

 

Velika samostalna izložba umjetnika Mensura Porovića pod nazivom "Tragom sna“ otvorena je 24.7.2015.godine u Gazi Husrev-begovom Hanikahu u Sarajevu. Umjetnik je predstavio radove koji su nastajali posljednjih pet godina, a novi slikarski ciklus je jednostavni i svježi iskorak u traženju sopstevnog likovnog izraza. Porović temu za gradnju slika pronalazi u podsvijesti koja se oslobađa u snovima, a svako slikarsko djelo govori o neograničenoj raznovrsnosti i neponovljivosti slikarskih rješenja koji su ostvareni bojom.

Opširnije...